lacrosse

Mi a csuda az a lacrosse?

2015. október 16. - lacrosseteamhungary

A lacrosse a legrégibb gyökerekkel rendelkező csapatsport. Egyike a napjainkban legdinamikusabban fejlődő sportágaknak. Meglehetősen durva, sok testi érintkezéssel járó sport, amelyben két csapat mérkőzik egymással a pálya két térfelén. A bennszülött indiánoktól vették át az európai misszionáriusok, innen terjedt tovább az egész világon. 1904-ben és 1908-ban olimpiai sportág volt.

A lacrosse-nak két formája van, a szabadtéri (field) lacrosse és az aréna (indoor) lacrosse, vagy ahogy Kanadában nevezik: box lacrosse. A szabadtéri lacrosse-t földön, füvön vagy műfüvön játsszák, az indoor lacrosse-t általában a jégkorong-csarnokokban, műanyagon.

A lacrosse-t hálós végű bottal felszerelt csapatok játsszák. A hálós végű botot hívják tradicionális nevén crosse-nak, manapság azonban az új angol nevén nevezik: stick. A sticket arra használják, hogy ezzel vigyék a labdát a pályán, a csapattársukhoz passzoljanak vele, vagy azt gólt érően az ellenfél kapujába dobják.

stick_hi.jpg

kép: mpsomaha.org

A férfi lacrosse-ban a játékosok védőfelszerelést hordanak a fejükön, vállukon, karjukon és a kezükön, ugyanis a test-test elleni ütközés szerves részét képezi a játéknak, akárcsak a botokkal történő szerelési kísérletek bizonyos formái is szabályosak.

lacrosse_gear_2014_oct_8.jpg

kép: jackwraps.com

A lacrosse játékosoknak sisakot és kesztyűt kötelezően kell hordaniuk, és általában célszerű a váll- és könyökvédő használata is. Ezen kívül tanácsos borda- és egyéb védőszerelést is használni.

01_mens_gear.JPG

kép: http://missoulalacrosse.org/

A női lacrosse mezőnyjátékosai kötelezően csak fogvédőt és védőszemüveget viselnek - az amerikai szabályok szerint. Az európai szabályok csak a fogvédőt írják elő kötelezően. Számukra választható védőfelszerelés például a kesztyű, mivel a női lacrosse-ban az ütközés nem megengedett és a stickkel való szerelési lehetőségek is korlátozottak a férfi lacrosse-hoz képest.

04_women_s_gear.JPG

kép: http://missoulalacrosse.org/

A kapusok felszerelése más, mint a mezőnyjátékosoké, de a nő és a férfi kapusoké csaknem azonos. Kötelező védőfelszereléseik közé tartozik: torokvédő, mellvédő és ágyékvédő. A legtöbb kapus nem hord kar- és lábszárvédőt, valamint stickjük különbözik minden mezőnyjátékosétól.

 A játékosok testi épségét a védőfelszereléseken kívül a részletekig kidolgozott szabályok (bővebben kifejtve egy másik bejegyzésben) is hivatottak védeni. A szabálytalanságot elkövető játékost a labda elvételével sújthatják vagy fél, egy, kettő, három perces büntetést kaphat a szabálytalanság súlyosságától függően. Kiállítása alatt az ellenfél emberelőnyben játszik.

A játék célja, hogy a kis, sima felületű tömör gumilabdát az ellenfél kapujába juttassák a mérkőzés ideje alatt minél több alkalommal. A pálya 110 méter (120,30 yard) hosszú és 60 méter (65,62 yard) széles. A kapuk 6 láb (1,8 méter) szélesek és 6 láb magasak. A kapu körül van egy 6 méter (6,56 yard) átmérőjű kör, ez a kapus zónája, a crease. A mérkőzés négy 20 perces negyedből áll (a kanadai box lacrosse – az indoor lacrosse kanadai változata – három 20 perces harmadra tagozódik).

A lacrosse játéka nagyon gyors és folyamatos, lényegesen több góllal, mint amennyi a labdarúgásban vagy akár a jégkorongban esik (átlagosan 10-20 gól meccsenként). Látványossága miatt Kanada egyik legnépszerűbb sportága, és Amerikában is megtelnek a lelátók a lacrosse meccseken. A nemzetközi lacrosse-szervezetek jelenleg azon dolgoznak, hogy a sportág már ott legyen a 2024-es nyári olimpián. Az elmúlt években két nagy nemzetközi sportszervezet is befogadta a lacrosse-t, a SportAccord és a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA). Ez utóbbi már helyet is biztosított a lacrosse-nak a 2017-es, Lengyelországban rendezett Világjátékokon, amely tovább emelheti a sportág elismertségét és elfogadottságát.

források: wikipedia.org, budapestblax.com, laxmagazine.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr857974393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása