lacrosse

A lacrosse történelme I.

2015. december 08. - lacrosseteamhungary

hieroglaxx.JPG

A kezdetek

Ha nem is évezredekkel ezelőtt kezdődött, de az észak-amerikai őslakosok körében már több változata is létezett annak a dolognak, amit ma lacrosse-nak nevezünk. Néhány törzs úgy játszott, hogy egy-egy bot volt mind a két kezükben, máshol a férfiak és a nők együtt játszottak, megint más területeken a nők egész más formáját űzték a sportnak.

A cherokee indiánok ezt a sportot da-nah-wah’uwsdi-nak, azaz a háború kistestvérének hívták, mert úgy tartották, hogy kiváló katonai edzésnek számít. Egy csapat gyakran száz, nem ritkán ezer játékosból állt, sőt, az is előfordult, hogy egész faluk vagy akár törzsek alkották a csapatokat, a célok pedig akár több mérföldnyire voltak egymástól, így a játék eltarthatott akár három napig is. Mivel a legtöbb játékos így még csak a labda közelébe sem juthatott, ezért ők arra figyeltek, hogy botjaikkal megsebezzék az ellenfelet.

george_catlin_ball-play_of_the_choctaw--ball_up_google_art_project.jpg

Indián labdajáték, George Catlin festménye 1845-1850 körül, wikipedia.org

Az irokéz indiánok Hat Törzse (a mai Dél-Ontario és Észak-New York területén) baggataway-nek vagy tewaraathon-nak hívták saját verziójukat. Ez a változat sokkal szervezettebb volt, mint akkoriban bárhol az ország legtöbb területén. Itt 12-15 ember játszott csapatonként és a kapuk nagyjából 120 lábra (kb 35-36 méter) voltak egymástól.

lotsasticks.jpg

Különböző tradicionális lacrosse stickek az 1800-as évekből, 1900-as évek elejéről, history.org

A legtöbb feljegyzés szerint (köztük a legismertebb Jean de Brébeuf jezsuita szerzetesé) az első európaiak, akik látták, hogyan játsszák a baggataway-t, a francia felfedezők voltak. Ők úgy vélték, hogy a botok a püspöki pálcára – franciául la crosse – hasonlít, és innen származtatják a játék nevét. Ugyanakkor a franciák akkoriban játszottak egy, a gyephokihoz hasonlító játékot, aminek az volt a neve, hogy jeu de la crosse, sokkal valószínűbb, hogy ez a játék nevének eredete. howitsmadestick.jpg

Így készül a hagyományos lacrosse bot, fotó: Mary K. Tilghman

A XIX. század elején a Kanadában élő európaiak kezdték el játszani ezt a játékot. A Montreal’s Olympic Club 1844-ben szervezett egy csapatot, hogy játszanak egy meccset az őslakos indiánok ellen. Hasonló meccseket szerveztek 1848-ban és 1851-ben is.

2252-green-cloud-with-la-crossew11.jpg

Zöld Felhő lacrosse stickkel, kép: University of Wisconsin

A lacrosse akkor tette meg az első lépést egy remekül szervezett, modern sporttá válás felé, amikor 1856-ban megalakult a Montreal Lacrosse Club és először írásban fektették le a szabályokat.

1867-ben George Beers, a Montreal Lacrosse Club-tól újraírta a szabályokat. Az ő szabályai szerint 12 ember alkotta a csapatot és elnevezte a posztokat is: goal, point, cover point, first defense, second defense, third defense, centre, third attack, second attack, first attack, out home, in home.

Beers, aki mint a lacrosse atyja híresült el, a korábbi szőrrel tömött szarvasbőr labdákat lecserélte kemény gumi labdákra és áttervezte a botokat, hogy alkalmasabbak legyenek a labda elkapására és pontosabb dobására. A Canada’s National Lacrosse Association (Kanadai Nemzeti Lacrosse Szövetség), mely szintén 1867-ben alapult, gyorsan elfogadta az új szabályokat.

canadian_lacrosse_champion_mohawk_kahgnawake_team.jpg

A mohawk nemzetségű Caughnawaga indiánokból álló csapat nyerte a kanadai lacrosse bajnokságot 1869-ben, wikipedia.org

Még ugyanabban az évben egy Caughnawaga indiánokból felálló csapat Angliába ment, hogy játszanak egy meccset Viktória királynőért. A sportág ezzel nagyon népszerűvé vált Angliában is, főleg Bristolban, Cheshire-ben, Lancashire-ben, Londonban, Manchesterben és Yorkshire-ben. 1892-ben létrejött az English Lacrosse Union (Angol Lacrosse Unió).

A bejegyzés trackback címe:

https://lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr58147584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása