lacrosse

A lacrosse történelme II.

2015. december 28. - lacrosseteamhungary

A lacrosse Amerikában a XIX. századtól napjainkig

william-notman_st-regis-lacrosse-club_art_canada_institute_1867.jpg

St. Regis Lacrosse Club, 1867. kép: Art Canada Institute

A lacrosse kis híján kihalt az Egyesült Államokban a tizenkilencedik század közepén, de a Kanadában aktív St. Regis törzs hatására az észak-new yorki Onondaga törzs az 1860-as évek végén felélesztette a játék hagyományát.

Ők a játékot “dehuntshigwa’es”-nek hívták, ami annyit jelent, hogy emberek ütnek egy kerek tárgyat. Az észak-new yorki fehérek 1860-as évek végén kezdtek el lacrosse-t játszani, és a sportág gyorsan elterjedt New York metropoliszban is, ahol számos csapat szerveződött az 1870-es évek alatt.

montreal_lacrosse_club_1867.jpgMontreal Lacrosse Club, 1867. kép: McCord Museum

A New York University és a Manhattan College játszotta az Egyesült Államok történetének első egyetemek közti mérkőzését 1877. november 22-én. Hamarosan számos más észak-keleti egyetem felvette a sportot, köztük a Boston University, a Columbia,a Cornell, a Harvard, a Princeton és a Stevens Institute.

A U.S. Amateur Lacrosse Associationt (Egyesült Államok Amatőr Lacrosse Szövetsége) 1879-ben alapították, átvéve a kanadai szabályokat. Három évvel később hét egyetem megalapította az első egyetemek közti lacrosse szövetséget. Ez 1905-ben érett be igazán, amikor megalapult az Intercollegiate Lacrosse League (Egyetemek közti Lacrosse Liga), ami 1929-ben felvette a U.S. Intercollegiate Lacrosse Association (USILA – Egyesült Államok Egyetemi Lacrosse Szövetsége) nevet.

vintage_helmet_oldschoollaxfreak.jpg

Klasszikus lacrosse sisak, kép: oldschoollaxfreak.com

A jégkorong és a lacrosse mindig is szoros kapcsolatban voltak egymással. Valójában, amikor a jégkorong első szabályait lefektették 1867-ben, akkor a lacrosse szabályait vették alapul és a legtöbb jégkorong játékos Kanadában lacrosse-t is játszott (ez az összefonódás Kanadában a mai napig jellemző).

A baltimore-i John Hopkins University az 1890-es években az egyik legerősebb jégkorong programmal rendelkező Egyesült Államokbeli egyetem volt. Itt a lacrosse-t 1893-ban mutatták be olyan diákok, akik ezzel a sporttal Long Islanden ismerkedtek meg, és rendkívül gyorsan elterjedt egész Baltimore-ban. 1900-ra minden korosztályra kiterjedt már a sportág, és a város azóta is a lacrosse egyik központja.

stregis_midgets_lacrosse_team_1935.jpg

St. Regis Midgets ifjúsági csapat, 1935. fotó: Stuart Thomson

Bár országszerte hatalmas területek voltak, ahol sokáig gyakorlatilag ismeretlen volt a lacrosse, az utóbbi évtizedekben nagyon népszerűvé vált számos egyéb helyen, többek között Indianában, Michiganben, Észak-Kaliforniában, Oregonban, Floridában, Texasban és Atlanta körzetében a teljesség igénye nélkül.

mlax1950_dickinson_college.jpg

A Dickinson College csapata, 1950. kép: dickinson.edu

A tradicionálisan legfontosabb versengés a nemzeti egyetemi bajnokság győztesét egy bizottság választotta ki a pályán mutatott teljesítmények alapján, egészen 1971-ig, amíg az NCAA (National Collegiate Athletic Association – Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség) el nem kezdte szervezni a saját éves bajnokságait.

Az NCAA lacrosse-bajnoksága 1974-től több osztályban zajlik, a másodosztály 1974-től, a harmadosztály 1980-tól létezik. 1982-ben időszakosan eltörölték az osztályok szerinti felbontását a mezőnynek, de 1993-tól visszaállították a három divízióba osztódást.

1978lax-786x400.jpg

Lacrosse-meccs 1978-ban, kép: oldguylacrosse.com

Az első professzionális alapokon működő lacrosse bajnokságot a Hivatásos Lacrosse Ligát (MLL - Major League Lacrosse) három vállalkozó, ex-játékos 1998-ban hívta életre. Az első mérkőzéseket 2001-ben játszották le, a liga azóta is létezik amerikai és kanadai csapatok részvételével.

qmlvtthxwhlprhs_20140222032034_odusports.JPG

Női lacrosse-meccs, 2014. kép: odusports.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr388155434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása