lacrosse

EC2016: megkezdte a felkészülést a magyar női válogatott

2016. február 28. - lacrosseteamhungary

lacrosse_magyar_noi_valogatott.jpg

fotó: Váczi Ágnes

Már a nyári Eb-re készül a magyar női larosse válogatott is. A felkészülésről edzőjükkel, Illyés Anikóval beszélgettünk.

Lacrose blog: Milyen összeállítású most a női magyar válogatott? Vannak újoncok a csapatban?

Illyés Anikó: Nagyon izgalmasan vegyes a jelenlegi gárda, hiszen tavaly nyár végén, ősszel csatlakozott hozzánk pár új lány, így az ő felzárkóztatásuk és a csapat dinamika kialakítása az egyik elsődleges szempontunk.

Lacrosse blog: Működik egyszerre ez a két dolog? Hogyan tudtok így alapozni az Eb-re?

Illyés Anikó: Mint minden sportban, a jó alap nálunk is két dologból adódik össze: jó fizikum és jó eszközhasználat. Ahhoz hogy fizikálisan összeérjen a csapat, heti szinten kapnak erősítő feladatokat, melyeket a saját tempójukban otthon végeznek el. Ezek változatosak, de alapvetően a törzs, kar, hasizom és láb izmait mozgatják meg.

lacrosse_illyes_aniko.jpg

Illyés Anikó (fotó: facebook.com)

Lacrosse blog: A válogatottban nem profik játszanak. Hogyan tudod motiválni a sportolókat?

Illyés Anikó: A rendszer lényege a bizalom és az hogy akarják, hogy jobban teljesítsenek. Hogy visszamérhessék fejlődésüket, minden hónapban az edzés keretein belül erőnléti felmérést tartunk, ahol ugyanazokkal a feladatokkal kell megbirkózniuk. A felmérő feladatai: futás, sprint, guggolás, planking, fekvőtámasz és hasonló erőnléti elvárások, melyeket adott időn belül folyamatosan végeznek, közben számolva a saját teljesítményüket. Ezután a következő erőnléti felmérőig van idejük elvégezni a stick felmérőt, melyet falnál, adott időre, akár egyedül is meg tudnak csinálni. Ez a feladatsor már az eszközhasználat fejlődését segíti, hiszen a falról visszapattanó labda pont úgy fog visszatérni, ahogy dobtuk. Nagyon jó felület a technikai hiányosságok finomítására.

Lacrosse blog: Hetente hány edzéssel készül a női válogatott az Eb-re?

Illyés Anikó: Heti két edzésünk van, az erőnléti elemek mellett ilyenkor van lehetőség a stick kezelésére és a játékunk kialakítására. Egy edzésen mindig egy területre fókuszálunk, kezdve az egyszerű gyakorlatoktól, mint például, hogy hogyan kell felvenni egy labdát biztonságosan és gyorsan, haladva a komplexebb feladatok felé, mint amilyen az összjáték kialakítása támadásnál. Fontos hogy minden játékos minden irányból megtapasztalja a játékot, hiszen egy lacrosse meccsen bármikor bárhova elkerülhetünk a pályán.

Lacrosse blog: A pályán kívül is tartjátok egymással a kapcsolatot?

Illyés Anikó: A havi és heti szintű feladatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a csapat egységre is, így igyekszünk havi szinten a pályán kívül is találkozni és lelkileg felépíteni a csapat egységét. Mivel az Eb számunkra is debütálást jelent, mint magyar válogatott, így az augusztusig tartó időszakot maximálisan ki fogjuk használni ezen területek fejlesztésére.

Lacrosse blog: Köszönjük az interjút, és hajrá nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr718424574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása